Hoppa till sidans innehåll

Verksamhetsberättelse 2017Malmö Roddklubbs verksamhetsberättelse för år 2017

Styrelsens arbete
Det har varit ett minst sagt händelserikt 2017! Mest synbart, men också det som har tagit mest tid och kraft, har varit renovering av brygga med landgång och reparation av fasaden utåt Slussplan. Kostnaderna skenade iväg, då svetsarbete med landgång och tegelarbetet över fönsterna blev besvärligare, och därmed dyrare, än planerat. Byggfirman Thage har dock varit mycket samarbetsvillig och vi kunde enas om en slutsumma för båda arbetena, 350 000 kr, som båda parter är nöjda med. Finansiering är löst med stöd av Malmö Stads Fritidsnämnd och Skånes Idrottsförbund. Det är vi väldigt tacksamma för!

Krävande arbete är det även med de organisationer vi är medlemmar i – föreningen Hjelmsjö Arena och det ombildade Skånes Roddförbund, som numera heter Södra Roddistriktsförbundet och, förutom Skåne, innefattar även roddklubbar i Halland, Blekinge och Småland. Diskussioner har förts kring hur ägandet av anläggningen vid Hjelmsjön ska se ut.
Vad beträffar Hjelmsjö Arena, så har de sökt bidrag för ett helt nytt bansystem, som förhoppningsvis kommer på plats under 2018.

Möten
Styrelsen har haft 11 protokollförda möten under verksamhetsåret. Utöver års- och höstmöten, har klubbens medlemmar inbjudits till två större idéträffar. Det ena höll vi egen regi och var ett förutsättningslöst möte där vi diskuterade nutid och ett önskat framtidsläge.
Det andra medlemsmötet arrangerades tillsammans med Skåneidrotten och där vi fick stöd av konsulent att göra en s k ”scanning” av vår verksamhet. Under våren 2018 hoppas vi kunna återknyta till detta arbete för en fortsättning.

Styrelsen
Har under 2017 bestått av:
Agnes Hedengren, studentrepresentant
Hanna Persson, sekreterare
Kristina Sjöholm
Per Ekström, ordföran
Timo Ulfskans, kassör och t f roddchef

Fixardagar
Varannan lördag inbjudes till s k ”fixardagar”, då vi under några timmar träffas, ställer iordning båtarna, slipar och lackar, reparerar det som är trasigt, målar åror och städar klubbhuset ute och inne. Här är det dock svårt att få medlemmar att ställa upp i tillräcklig omfattning, vilket gör att arbetet med båtmaterialet släpar efter.

 Klubbhuset
 Fasaden har fått ny tegelbalk över fönsterna mot Slussplan.   Detta var av akut karaktär, som vi kunde konstatera redan   ifjol. Byggfirman Tage har tagit ner tegel, rostskyddat   järnbalkar i fasaden och murat upp på nytt. Likande arbete   behöver göras ovanför fönsterpartierna utåt altanen.
     Vi har satt upp ny fasadbelysning utåt parkeringen till.   Syftet, utöver det estetiska, är att det ska vara mer upplyst   under den mörka årstiden, för att det ska kännas tryggare   att lämna klubbhuset efter träning kvällstid.

 

Lokaluthyrning
Detta har blivit en viktig inkomstkälla för oss, när vi nu inte har haft någon större sponsor som stöttar ekonomiskt. Fredrik Palm gör ett gediget arbete med att vara kontaktperson, visa klubblokalerna för intresserade, informera dessa och ordna så att det fungerar med betalningen.

Under året ökade inkomsterna från uthyrningen till 88 000 kr.
     Då flera som hyr efterfrågar en enhetlig servis, har vi inköpt en sådan från nedlagd restaurang. Servisen är för 50 personer.
     Från samma restaurang inköptes även tre runda höga bord med tillhörande stolar, som nu står i klubbrummet.

Ekonomi
Under början av året såg det riktigt mörkt ut med ekonomin och vi i styrelsen har haft många oroliga smtal, där vi har bekymrade för hur vi skulle få ihop finanserna. Tack vara Timo Ulfskans outtröttliga arbete som klubbens kassör och generösa bidrag från Malmö Fritidsnämnd och Skånes Idrottsförbund, har vi lyckats få ihop det och går ungefär plus/minus noll över året. Vi är även tacksamma för att Thages byggfirma har varit så tjänstvilliga och hjälpt oss på bästa sätt med renovering av brygga och fasad.

Förutom intäkterna från lokaluthyrningen, har vi även fått bidrag för bl a inköp av nya åror och ny båtmotor. Flera medlemmar ställde upp som roddare i en reklamfilm förAlfa Laval, vilket drog in pengar till oss. Det tackar vi för!

Lärgrupper
I samband med att vi har varit mer noggranna att registrera och sammanställa närvaro för alla de träffar vi har under rubriken lärande, har vi kunnat redovisa lärgruppstimmar till SISU Idrottsutbildarna (idrottens eget studieförbund). De timmarna läggs i en pott och för denna har vi kunnat inköpa en datorprojektor, att använda till träffar, möten och fortsatt lärande.

Nybörjarverksamhet
Denna har olyckligtvis legat nere under året, till största delen beroende på, att vi inte har haft tillgång till bryggan under sommarhalvåret. Magnus och Elisabeth har trots detta försökt att hjälpa nya medlemmar till rätta och många har också fått en god start genom studentverksamheten.
     För att välkomna nya medlemmar, har vi inköpt vattenflaskor och ”buffar”, som, tillsammans med klubbens stadgar, delas ut till alla nya medlemmar, med start 1 augusti 2017.
     På ledarsidan kan nämnas, att Camilla Persson fick motta Sparbanksstiftelsen ledarstipendium på 10 000 kr. Stort grattis! (Av de 10 000 kronorna går 7 000 kr till stipendiaten och 3 000 kr till klubben.)

Studentrodd
Studenterna har under året ställt upp i följande tävlingar:

Student-SM
Mixedlaget vann ett guld och herrarna och damerna fick ett silver vardera.

Universitetskapprodden
LURK, Lunds Universitets Roddklubb, tävlade mot Uppsala Universitet i formatet av bäst av 3 lopp över 500 m. LURK tog hem vinsten på hemmaplan; 2-1 för tjejerna och 3-0 för killarna. Magnus Strömsnäs hjälpte till som enväldig domare och det hela avslutades med en fest, som LURK vann traditionsenligt.

Copenhagen Harbour Race
LURK placerade sig på en mycket förtjänstfull andraplats i en åtta, på distansen 6500 m.

Inomhus Student-SM
Under Student-SM, som avhölls i Trollhättan, samtidigt som övriga SM, tävalde studenterna på 1000 m och fick medaljer i följande kategorier:
2 guld: 2x herr senior, 4x herr senior
3 silver: 1x herr senior, 2x mixad klass, 4x mixad klass
1 brons: 2x dam senior

Under augusti 2017 fick studenterna ungefär 30 nya medlemmar, vilket är lite av ett rekord. Efter årsskiftet har det tillkommit 10 medlemmar till. Det är svårt att säga, hur många aktiva medlemmar vi har, på grund av den stora mängden internationella studenter, men det är sammanlagt runt 60 stycken.

Studenterna har även startat ett s k High Performance Program, där 13 medlemmar tränar för att kunna tävla i Student-EM i rodd, som 2018 hålls i Portugal den 15-28 juli. Denna grupp har lyckats få till ett sponsoravtal med Ortelius AB. Sponsorskapet erbjuder rabatter på träningskläder och medel till valda regattor.

 

 

 

Uppdaterad: 25 MAR 2018 17:19 Skribent: Per Ekström
E-post: This is a mailto link


 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malmö RK - Rodd
Slussplan 1
21130 Malmö

Kontakt:
Tel: 0000
E-post: info@malmoroddklubb....

Se all info