Hoppa till sidans innehåll

Lärgrupper - vad är det?

20 DEC 2019 09:57
Vi har blivit allt bättre på att lära oss själva - och att redovisa det! Många utbildningar kostar pengar, men med lärgrupper kan vi i stället tjäna en slant.
  • Uppdaterad: 20 DEC 2019 09:57

Medlemmar kommer och går, gammal och ny kunskap ska föras vidare och ett sätt att göra det, är att bilda en studiecirkel. Denna form för s k folkbildning, där vi lär av varandra, kan ske i studieförbund som Medborgarskolan och ABF, t ex. För idrottens del redovisas detta i ett eget studieförbund, SISU Idrottsutbildarna. 

Vad är då en lärgrupp?
När vi samlas för att lära tillsammans, ska vi vara åtminstone tre personer - ofta är vi flera. Någon i gruppen utses till lärgruppsledare och ansvarar för att hålla samman gruppen, följa en plan och redovisa tillfällena då gruppen träffas.
     Tydliga lärgrupper har i år varit de många träffar då vi i en arbetsgrupp planerade för SM i kustrodd. Även den planering som vår tränargrupp genomför inför t ex nybörjarkurser skapar lärgrupper. Våra fixardagar är goda exempel då vi lär av varandra, åtminstone de delar där vi lär att reparera en båt (städningen av klubbhuset kan dock knappast räknas som studiecirkel!)

Vad är inte en lärgrupp?
I en idrottsförening antas att man bedriver träning i någon form. Är det träning för yngre medlemmar, 7 - 25 år, kan vi söka lokalt aktivitetsstöd, LOK-stöd. Detta gör vi två gånger per år och då kan vi inte samtidigt räkna det som en studiecirkel.
     En förening ska också ha ett antal styrelsemöten under ett år och ingår i det ordinarie arbetet. För detta får vi inget ekonomiskt stöd. Likaså ska föreningen ordna årsmöte och även det ligger under vanlig verksamhet. Om våra grundkurser riktar sig till vuxna över 25 år, ger inte heller dessa möjlighet till bidrag. Träningsläger och tävlingar är heller inga lärgrupper, då det är en grund för klubbens verksamhet.

Vad är lärgrupper värda?
Att redovisa lärgrupper ger oss inte pengar i handen, utan timmarna samlas i en pott. Vi blev under 2018 bättre på att redovisa vårt lärande till Skåneidrotten och denna lärgruppspott "gav oss" en datorprojektor. I år har vi redovisat fler lärgrupper och därmed kan vi nu inköpa materiel till en egen kurs i att reparera våra båtar. Denna kommer att erbjudas er medlemmar efter årsskiftet och läggas ut vid ett antal tillfällen - som skapar nya lärgrupper under 2020!

Läs mer om lärgrupper.

Skribent: Per Ekström
E-post: This is a mailto link


 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malmö RK - Rodd
Slussplan 1
21130 Malmö

Kontakt:
Tel: 0000
E-post: info@malmoroddklubb....

Se all info