Hoppa till sidans innehåll

Barnkonventionen blir lag

06 NOV 2019 10:27
Från och med 1 januari 2020 är FN:s barnkonvention lag i Sverige. Spelar det någon roll för oss i Malmö Roddklubb?
  • Uppdaterad: 06 NOV 2019 10:27

Barnkonventionen består av 54 artiklar som skyddar barns rättigheter och är beslutad av FN. Alla under 18 år räknas som barn. Eftersom Sverige har skrivit under barnkonventionen, har vi som land förbundit oss att följa den. Efter ett riksdagsbeslut är konventionen också lag i Sverige från och med 1 januari 2020.

Barnkonventionen gäller även för idrottsrörelsen, där många barn och unga under 18 år tillbringar sin fritid. Barn ska kunna känna sig trygga i sin förening och de ska, tillsammans med sina föräldrar, kunna lita på att verksamheten är anpassad för åldern. Barn ska också, utifrån sin förmåga och ålder, vara delaktiga i beslut som rör dem. Här har vi ett arbete att göra.

Från den 1 januari 2020 krävs, att alla ledare i föreningar, alltså även Malmö Roddklubb, visar upp utdrag ur belastningsregistret. Detta beställs av Polismyndigheten och skall visas upp för någon i styrelsen. En notering görs att ledaren/tränaren har visat visat utdraget för någon i styrelsen. Ledaren får sedan tillbaka utdraget - det är inget som roddklubben ska behålla, således.
     Samtliga ledare i styrelsen och klubbens tränare kommer att få besked om hur det går till att ansöka om utdrag ur belastningsregistret.
     Varför denna procedur? Syftet är, att roddklubben, liksom landets alla andra idrottsföreningar, ska kunna vara säkra på att vi inte engagerar ledare/tränare som är straffade för något grövre brott. Samma förfarande har införts i de svenska skolorna.

Läs mer om vad den nya lagen innebär för svensk idrott här.

Vad är Barnens spelregler?

Läs mer om att skapa trygga idrottsmiljöer.
     

Skribent: Per Ekström
E-post: This is a mailto link


 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malmö RK - Rodd
Slussplan 1
21130 Malmö

Kontakt:
Tel: 0000
E-post: info@malmoroddklubb....

Se all info