Hoppa till sidans innehåll

GDPR - ny dataskyddslag


Den 25 maj 2018 började en ny datskyddslag att gälla. Vad betyder det för dig som medlem? Vad gäller för oss som förening?

 

Inom idrottsrörelsen behandlar vi många olika typer av personuppgifter för att vardagen ska fungera. Från 25 maj 2018 gäller EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) som innebär ett stärkt skydd för enskildas personliga integritet och ställer hårdare krav på hur personuppgifter får behandlas. 

     I samband med införandet av EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har Riksidrottsförbundet (RF) tagit fram en uppförandekod för idrotten. Målet är att skapa en enhetlig behandling av personuppgifter inom idrottsrörelsen och att förenkla den specifika information som förbund och föreningar inom idrottsrörelsen måste känna till.

     En grundregel är att vi inom idrottsrörelsen aldrig kan äga våra medlemmars personuppgifter – vi lånar dem.

I Sverige kommer GDPR,(General Data Protection Regulation), att ersätta Personuppgiftslagen (PUL). Syftet med. Dataskyddsförordningen är att enskilda ska få större kontroll över sina personuppgifter samtidigt som företag bara behöver förhålla sig till ett regelverk när de verkar i flera EU-länder.

 

Vad gör Malmö Roddklubb?

Styrelsen har gått igenom de olika ställen, där uppgifter om medlemmar kan finnas lagrade. Det är på ganska många platser! Dessa har sammanställts i en pärm i arkiv i klubbhuset och här står också vilka åtgärder som skall vidtagas, för att skydda medlemmars identitet. Utifrån vad lagstiftningen säger, har sedan uppgifter strukits (tidigare medlemmar får kvarstå i max 12 månader, sedan ska de strykas i register, t ex) eller motiverats varför de får kvarstanna. Det finns sju lagliga grunder, som beskriver varför vi som förening får lagra uppgifter om dig. Är du medlem i vår förening, bör vi kunna komma i kontakt med dig via post- och mejladress, vi bör veta uppgifter om dig som har med försäkring och tävlingslicens att göra, m m.Här kan t ex vara namn inskrivna i roddjournalen, tävlingsresultat, uppgifter i fotoalbum, på pokaler och priser och andra uppgifter av historisk karaktär. 

 

Vad kan du själv göra?

Du har rätt att se vilka personuppgifter som finns sparade i Malmö Roddklubbs arkiv. Du har också rätt att kräva att de tas bort,  t ex om du inte längre är medlem eller om här finns delar som inte utomstående ska få ta del av.

Är du medlem idag, har vi dina personuppgifter digitalt i IdrottOnline på internet. Här bör du logga in för att se så att uppgifterna stämmer - och själv ändra dem, om så behövs.

     Gör så här: Gå in på IdrottOnlines, IOL, startsida www.idrottonline.se och klicka på låset uppe till höger. I rutan som dyker upp, skriver du in ditt personliga IOL-nummer eller ditt personnummer. Då får du möjlighet att logga in med lösenord. Klicka på Administration och sedan Person uppe i menyraden, så kommer du åt dina egna personuppgifter.

     Är det något du undrar över, är du välkommen att kontakta någon i styrelsen.

 

Läs mer här.

 

 

Uppdaterad: 10 FEB 2019 16:22 Skribent: Per Ekström
Epost: This is a mailto link





 




 

 

 

 

 

Postadress:
Malmö RK - Rodd
Slussplan 1
21130 Malmö

Kontakt:
Tel: 040122456
E-post: This is a mailto link

Se all info